Elaine Aron over Hooggevoeligheid-HSP

Hoogsensitief persoon of HSP is een term uit de psychologie die in 1996 werd geïntroduceerd door de Amerikaanse psychologe dr. Eliane N. Aron en staat voor : highly sensitive person, oftewel ‘zeer gevoelig persoon’. In het Nederlands wordt highly sensitive person vertaald als hoogsensitief persoon of hooggevoelig persoon. Vaak wordt hoogsensitiviteit verkeerd geïnterpreteerd als een stoornis, terwijl het een normaal verschijnsel is.

Het 1e internationale corgres HSP

Vrije Universiteit Brussel

Professor Elke Van Hoof (VUB) over hoogsensitiviteit: ‘Ik weet wat het is om je anders te voelen’

Hoogsensitiviteit? Je denkt bij het woord al snel aan zweverige theorieën van mensen met vermoeiende kinderen. Maar hoogsensitieve personen bestaan wel degelijk, blijkt nu uit een grootschalig onderzoek van klinisch psychologe Elke Van Hoof (VUB). Ze stelde de resultaten voor op het eerste Internationale Congres voor Hoogsensitiviteit in Brussel. ‘Scans bewijzen het: ze dénken anders.’

Hoogsensitiviteit wordt gekenmerkt door een diepgaande informatieverwerking en een meer bedachtzame interactie met de buitenwereld. ‘Met andere woorden, zegt Prof. Van Hoof, ‘ personen met HSP voelen zich het meest comfortabel als ze even de situatie kunnen inschatten alvorens tot actie over te gaan. Door de diepgaande informatieverwerking vangen ze subtiele signalen uit de omgeving op. Dit maakt hen echter ook gevoelig voor overprikkeling. We zien hoogsensitiviteit als persoonlijkheidstrek voorkomen bij ongeveer 15% tot 20% van de bevolking.’

Simpel uitgelegd heeft een niet-HSP’er een filter in het informatieverwerkingssysteem in de hersenen. Afhankelijk van welke activiteit hij uitvoert, beslist de filter welke informatie er binnenkomt. Die gefilterde informatie wordt verwerkt in de hersenen. HSP’ers hebben die filter niet: alle prikkels komen op eender welk moment binnen. Over hoe dat precies in zijn werk gaat, bestaat er nog geen solide wetenschappelijk onderzoek. Maar wat we wel zien, is dat de hersenen van HSP’ers onder de fMRI-scanner bij een bepaalde opdracht in meer gebieden oplichten dan die van de niet-HSP’ers. Dat noemen we diepgaande verwerking. HSP’ers denken dus niet zoals niet-HSP’ers. Hun hersenen functioneren anders. Hoogsensitieve mensen krijgen daardoor vaak te horen dat ze de dingen te complex maken, dat ze veel te ver gaan met hun interpretaties. En omdat ze tot een minderheidsgroep behoren, zijn ze ‘raar’.

Elaine Aron was op uitnodiging van Prof. Elke van Hoog één van de sprekers op het congres. Na die tijd werd ze ingeintervieuwd door Annelyn de Boer:

Dr. Elaine Aron is een Amerikaanse Psychotherapeute en universitaire docent en doet vanaf 1991 onderzoek naar hoogsensitiviteit (dit wordt ook wel hooggevoeligheid genoemd) en hoogsensitieve personen (afgekort: HSP).

Dr. Elaine Aron legt in het onderstaande filmpje uit wat hoogsensitiviteit is. Ook geeft ze diverse tips hoe je beter met je hooggevoeligheid kan omgaan:

In dit tweede filmpje gaat Elaine onder andere in op:

  • wetenschappelijk onderzoek
  • de invloed van opvoeding
  • relaties
  • en wat er gebeurt bij overprikkeling en wat kan je er tegen doen

Boeken Elaine Aron

Elaine Aron is auteur van onder meer deze boeken:

Verder verscheen Elaine Aron in de film Sensetive the movie: zij interviewt anderen zoals Alanis Morissette over hun hooggevoeligheid.

Klik hier om terug te gaan naar het aanbod van Into Your World

Of ben je er al uit?