Welke brief zou jij aan jezelf schrijven?

Op zoek naar mijn eigen authentieke ik, kwam ik een opdracht tegen om een brief aan jezelf te schrijven met de wijsheid en kennis die je nu bezit. Zoek in gedachten jezelf op als 8, 9 of 10 jarig kind. Wat zou jij dan jezelf mee willen geven?

Ik hoop dat je het net zo fantastische opdracht vindt als ik. Deze brief is er een uitvloeisel van:

Lieve Joan,

Ik schrijf je een brief als een 51 jarige vrouw met de wijsheid van nu, zodat jij als mijn 8 jarige zelf er veel van kan leren. Om andere beslissingen te kunnen maken en om al inzichten te kunnen krijgen die je nu nog niet hebt.

Ik weet dat jij als 8 jarige al het besluit hebt genomen om je leven anders te willen inrichten. Je drang om de wereld te gaan ontdekken is groot, ondanks dat je meekrijgt dat de wereld om je heen heel eng is.

Je voelt je altijd al anders, maar weet niet waar het vandaan komt. Je hoeft niet meer tot je twintigste te wachten om te weten dat je dyslectisch bent. Ik vertel je het nu al. Laat je niet aanpraten dat je het ver geschopt hebt als je achter de kassa van een supermarkt terecht komt! Niet dat ik dat een minderwaardig beroep vindt. We hebben tenslotte alle lagen van de bevolking nodig om alle banen te kunnen vervullen. Alleen voor jou is er een ander pad weggelegd. Dyslectisch zijn heeft namelijk niets met intelligentie te maken, dus laat je niet van de wijs maken.

Je ouders kiezen voor een veilige keuze om je naar de mavo te laten gaan, maar sta op je strepen! Volg je hart, want jij wil naar de havo! Daar ben je veel meer op je plek met al die leuke buitenschoolse activiteiten die bij jou passen. Je zal echt heel hard moeten werken om je middelbare school te kunnen doorlopen, maar dat zal je altijd moeten doen. Je ongemakken zorgen je hele leven ervoor dat je er harder tegenaan moet dan menig ander persoon. Dat is nu eenmaal wat bij jou hoort. Toch hoeft die middelbare schooltijd niet die gitzwarte tijd te worden, die het voor mij wel was.

Je bent een enorme vechter en een creatieveling, wat jou ver brengt. Je hebt zoveel in je mars, alleen leer jij op jouw manier. Daar is niks mis aan! Schep de voorwaarden die jij nodig hebt om goed en plezierig te kunnen functioneren, zodat het je geen bakken met energie kost. Kom voor jezelf op, want een ander weet niet waar jij precies tegenaan loopt.

Pas je niet teveel aan, ga meer tegendraads worden. Je broer leverde dat ook veel vrijheden op, die jij niet kreeg. Zoek je heil meer buitenshuis, dan ontdek je sneller dat het ook anders kan.

Ga bij je studie Activiteitenbegeleiding meteen uit huis om je vleugels uit te kunnen slaan in Amsterdam. Een stad met vele mogelijkheden, waar jij volop van kan genieten. Er wordt veel angst aangepraat, maar jij springt echt niet in zeven sloten tegelijk. Jij gaat heel bewust en doordacht te werk. Ik kan je nu al vertellen dat je nooit rookt en geen alcohol drinkt.

Zeg dat je een vriendje hebt thuis i.p.v. het uit te maken om gedoe te voorkomen. Geen één jongen is voor een vader goed genoeg, zeker niet voor mijn vader. Dan hoef je die jongen jaren later geen sorry te zeggen, omdat jij er nog steeds mee zit hoe het gegaan is. Kies echt de jongen die bij je past. Niet de jongen die het makkelijkste voor handen was om mee te kunnen gaan. Dit is meer een vlucht dan een bewuste keuze, maar wel een bepalend onderdeel voor je verdere leven.

Vraag je af wat jij nodig hebt en creëer daar jouw wereld om heen. Zoek bewust naar mensen die jou inspireren, motiveren, laten groeien en er voor je zijn. Ga de uitdagingen aan die zich voordoen zonder angst of onbehagen. Verbreedt je horizon en ontdek waar jouw gevoeligheden en capaciteiten liggen.

Ga mediteren om rust in je hoofd te krijgen en houden om tot inzichten te komen. Als jij meer bij je innerlijke kind kan blijven, kom je tot je eigen kern. Dan verval je niet in patronen en op personen die bekend voor je zijn, maar niet goed voor je zijn en voor extra ballast zorgen. Dan hoef je minder te gaan helen en kan je sneller je eigen pad gaan volgen.

Geniet ten volle van je geluksmomenten, die in hele kleine dingen kunnen zitten. Dans je vrij! Laat de vrije dans altijd in je leven een belangrijke rol spelen. Biodanza is daar een hele mooie vorm van. Verdiep je in gezond en biologisch eten om je lijf goed te voeden.

Hou je energiebalans goed in de gaten, want als een hoog gevoelig kind komt er veel op je af. Elke dag weer! Weet dat het bij je hoort, dat je rust momenten nodig hebt om je ervaringen, gedachten en inzichten een plek te geven. Je bent niet iemand die met de massa mee gaat, maar meer iemand die in je eigen tempo en in je ruimte het beste gedijt.

Denk vooral aan jezelf, je mag echt jezelf op de eerste plaats zetten. Bekommeren om anderen past bij jou, maar trek duidelijke grenzen! Laat je niet leegzuigen, te is nooit goed!

Je hebt echt de neiging om er helemaal voor te gaan en je helemaal te geven, maar niet iedereen is zo. Voor je het weet wordt er misbruik van je goedheid en vrijgevigheid gemaakt. Laten ze je vallen als een baksteen. Denk bij elk contact wat jij wilt geven, maar ook wat het voor jezelf oplevert. Het moet geen eenrichtingsverkeer zijn. Op de duur heeft het je alleen maar verdriet en teleurstelling. Dat verdien je niet!

Geloof in jezelf!

Je voelt heel goed situaties en andere personen aan. Luister naar je innerlijke gevoel, want die klopt meestal. Dan hoef je niet achteraf te denken: Ik had het toch goed aangevoeld. Je hebt de dingen zoveel sneller door dan anderen, maar ook hoe veel situaties gaan verlopen. Je intuïtie is je fundament om de wereld tegemoet te treden en waar je op kan vertrouwen. Jouw innerlijke stem leidt jou, maar waarschuwt jou ook. Neem die signalen serieus en handel ernaar. Anders komen deze signalen terug in een steeds heftigere vorm, net zo lang dat jij ervan geleerd hebt. Het is aan jou of het harde lessen gaan worden!

Je bent een levenslustig, eerlijk, oprecht en rechtvaardig mens. Niet iedereen kan daarmee overweg, aangezien niet iedereen zo in het leven staat. Dan kan je je ook meteen gaan afvragen of zulke mensen in je nabijheid wilt hebben. Je bent mooi zoals je bent.
Het gekke is dat ik pas geleden tot het besef gekomen ben, dat ik meer introvert ben dan ik over mezelf dacht. Je weet even niet meer de juiste woorden te vinden om een gesprek te beginnen, terwijl je genoeg te vertellen hebt. Je voelt je ongemakkelijk, terwijl er helemaal geen reden toe is. Grote groepen en drukke ruimtes zijn niks voor jou. Je komt pas los als het veilig en vertrouwd voelt! Niet erg hoor, alleen soms lastig!

Hou van jezelf, want dat is je basis! Als je met jezelf goed overweg kan, dan heb je het zo leuk en niemand in principe nodig. Natuurlijk wil je in contact zijn met andere mensen, maar dan is het als aanvulling op je eigen rijke spirituele/innerlijke leven en niet als opvulling van een leegte in je leven!

Als jezelf een hoog cijfer kunt geven, dan verzamel je ook mensen om je heen met een hoog cijfer. Hoe meer jezelf naar beneden haalt, hoe meer rommel je als het ware om je heen verzameld. Om je daar weer van te ontdoen, kost veel tijd, veel inspanning, veel energie en veel inzet. Zonde en niet nodig als je jezelf op waarde blijft inschatten. Onthoud dit goed!

Je bent een kanjer, die de wereld gaat veroveren. Er liggen zoveel kansen voor het grijpen. Het is aan jou om ze aan te gaan! Je bent nooit te oud om te leren. Blijf je ontwikkelen en vernieuwen. Je kunt echt meer dan je denkt. Je zult jezelf vaak verbazen, geniet daarvan! Wees een topper voor jezelf! Hoe meer geluk je in jezelf vindt, hoe meer je kunt geven aan een ander. Dat gaat dan moeiteloos.

Lieve Joan, als jij open staat voor wat ik je zeg, ga jij een mooie toekomst tegemoet. Dan kun je als HSP-er op je best floreren en in je eigenheid gelukkig zijn.

Jij wordt op deze manier ook niet aantrekkelijk voor een narcistisch persoon, omdat je te uitgebalanceerd bent. Jij hoeft niet die problemen te ondergaan die ik heb moeten ervaren. Het zijn harde lessen geweest, maar ik heb er gelukkig heel veel van geleerd. Anders kon ik jou nu niet deze brief schrijven met al mijn inzichten. Ook jij zal lessen tegenkomen in je leven, maar als jij het bovenstaande ter harte neemt, zal je een luchtiger, zachter, lichter, vrolijker en liefdevoller leven tegemoet gaan. Dat gun ik je zo, net als alle andere mensen op deze wereld….

Ik heb je lief met heel mijn hart! Je mag altijd bij me schuilen als je het even niet meer weet.

handtekening-joan-rolle

P.S. Weet jij al wat jezelf zou gaan schrijven?                                       Laat hieronder een reactie achter, gewoon doen!

Geef een reactie