Een overprikkelt Hooggevoelig kind

Een hooggevoelig kind kan zo druk zijn in zijn hoofd door alle prikkels om hem of haar heen, dat het een overvol vat is geworden die dreigt over te lopen. Een Hooggevoelig kind heeft sowieso nauwelijks tot geen filters om alle prikkels uit de omgeving te selecteren. Het kind vindt vaak ook geen rust om alle prikkels een bedding te kunnen geven. Als het hoofd vol is, kan er niets meer bij. Dit is niet een kwestie van niet willen, maar niet kunnen.

Wat doet overprikkeling met een kind?

Het onderstaande gedicht geeft heel goed weer hoe het voor een hooggevoelig kind is om  overprikkeld kind te zijn. Het geeft aan hoe belangrijk het is om de overprikkeling te erkennen en te herkennen, zodat het kind zich niet schuldig hoeft te voelen dat het even of zelfs regelmatig niet meer lukt. Het weet zelf amper wat hem of haar overkomt, laat staan om ermee om te gaan. Het blijft de kunst en de uitdaging voor de ouder om met liefde, begrip en heel veel geduld ermee om te gaan.

Afvinklijstjes of een planbord

Om taken of verwachtingen in kleine stapjes voor te schotelen, blijft het overzichtelijk  voor het kind. Door een afvinklijstje te maken, heeft het kind een houvast en kan het afstrepen wat gedaan is. Zo hoeft het kind niet steeds een beroep op je te doen en behoudt ook meer zijn/haar zelfstandigheid. Het geeft voor het kind duidelijkheid wat er op dat moment verwacht wordt, want het kan het zelf niet meer overzien. In zichzelf is het chaos, waardoor het zo fijn is als het kind geleid wordt door zijn chaos. Tegelijkertijd heeft een Hooggevoelig kind rust en prikkelarme momenten nodig om op adem te komen. Anders wordt het op een gegeven moment ziek door de overbelasting. een planbord werkt heel goed om overzicht in de dag te geven en in de bezigheden. Plan voor het kind ook zijn/haar rustmomenten in, “de lege hoofd momenten“. Dit zal het kind zo goed doen. Niet alleen de momenten op zichzelf, maar vooral dat je hem/haar erkent in wat hij/zij nodig heeft. 

De onderstaande tekst is voor alle ouders die ermee te maken hebben. Het kan ook goed werken om het voor te lezen aan het kind en zo een gesprek erover te beginnen. Kijken wat de reactie is van het kind en waar het dan mee komt. Misschien zijn dit wel hele andere dingen dan je als ouder bedacht hebt. Praat erover en kijk samen welke oplossingen er zijn die voor alle partijen werken. Evalueer ze ook na een tijdje om ze bij te stellen, maar vooral ook samen trots te zijn wat beter gaat. 

Lieve mama en papa,

Wanneer ik zo druk ben in mijn hoofd,

kan ik niet doen wat ik je beloof,

 kom ik niet tegemoet aan wat jij van mij vraagt.

Als jij tegen mij praat,

maar ik niet naar je kijk en jouw stem mij niet bereikt,

denk dan niet dat ik jou aan het uitdagen ben.

Als jij je stem gaat verheffen,

om je woorden kracht bij te zetten,

zorgt ervoor dat ik nog meer in mijn schulp kruip.

Snap alsjeblijft dat mijn wereld niet duidelijk is,

dat ik het overzicht mis,

wat mij angstig en onzeker maakt.

Vanuit die angst zoekend naar veiligheid,

sluit ik mijzelf af in mijn eigen fantasiewereld,

maar niet om jou dwars te zitten.

Het zal overkomen dat ik niet wil doen wat jij vraagt,

de taken niet uitvoer die je me opdraagt,

dat we over van alles een strijd moeten maken.

Op zo’n moment kan ik het echt niet overzien,

wat je wilt dat ik doe, 

omdat jouw boodschap mij niet meer bereikt.

Mama, papa, wanneer mijn hoofd zo vol is,

dat ik de ruimte mis,

om te horen wat jij hebt bedacht.

Word dan niet boos, maar help me,

de bezigheden op te splitsen in behapbare stukjes,

door ze stap voor stap uit te leggen.

Zo kan ik het blijven volgen.

wat je van me verwacht,

trots op me kan zijn als ik mijn bezigheden heb volbracht.

Lieve mama en papa,

het spijt me uit het diepste van mijn hart,

dat ik vaak een overprikkelt Hooggevoelig kind ben.

Het is best lastig om te weten waar je goed aan doet, welke stappen het beste aanslaan en wat die overprikkeling met jouw Hooggevoelig kind doet. Voel je niet bezwaart om erover te praten en advies in te winnen. Hoe meer je erover weet, hoe beter je kunt aansluiten bij de behoefte van je kind. Hoe makkelijker het wordt om met de Hooggevoeligheid om te gaan.

Maak gebruik van mijn expertise en neem contact met me op. Dan kijken we samen wat ik voor jou kan betekenen.

Klik hier om terug te gaan naar het Aanbod van Into Your World

Of ben je er al uit?