Mediation

Hoe jij naar gebeurtenissen, mensen, meningen of conflicten kijkt of ervaart, gebeurt allemaal vanuit jouw eigen referentie kader. Zo heeft elk persoon zijn eigen waarheid. Vanuit jouw perspectief klopt die waarheid, maar dat geldt ook voor een ander persoon. Als die waarheden naadloos op elkaar aansluiten, is er niets aan de hand. Als die waarheden recht tegenover elkaar staan, ontstaat er vaak een probleem. Die problemen kunnen hoog oplopen, als de bereidheid er niet meer is om naar elkaars waarheid te kijken en te luisteren naar elkaar.

Waar loopt het op stuk?

Door standvastig en soms ook krampachtig vast te houden aan elkaars kijk op de zaak, ontstaat er een impasse. Er lijkt geen beweging meer mogelijk te zijn. Gelukkig zijn er mediators in het leven geroepen om vanuit een neutrale positie de impasse te bekijken. Zonder partij te trekken, maar door meer feitelijk te gaan kijken wat er achter de emoties speelt.

Wat wil je niet meer?

Het is niet fijn om telkens te moeten strijden om (toch niet) gehoord te worden, met veel frustraties te blijven zitten, in boosheid of verdriet te leven of geen mogelijkheden meer te zien. Laat het niet zover komen, maar ga een mediation traject aan! Hoeveel sessies daarvoor nodig zijn, hangt helemaal af van het probleem en de buigzaamheid van een ieder. Hoe meer bereidheid er is om eruit te komen, hoe sneller er resultaat te boeken valt.

Het gunstigste voor iedereen zou zijn om meteen naar een mediator te stappen om erger te voorkomen. Je kunt veel meer tot je recht komen in wat je wilt zeggen en veranderd zou willen zien. Dat geldt ook voor de ander.

Het kan zo’n verademing om een professional de gesprekken te laten leiden die emotioneel en financieel niet bij betrokken is. Een soort “scheidsrechter” die het bij de feiten houdt, zonder afbreuk te doen hoe iemand zich voelt. Door iedereen in zijn waarde te laten en elkaars waarheden van allerlei kanten te belichten, kan er juist ruimte ontstaan. Zelfs op een geven moment ook nog voor begrip zorgen. Dit haalt niet altijd de pijn en het verdriet ermee weg, maar kan er wel voor zorgen dat je er meer in kunt berusten of kan accepteren. Soms kun je verrast zijn hoe je tot andere oplossingen kunt komen of hoe je uiteindelijk uit elkaar gaat. Er is vaak meer mogelijk dan je in eerste instantie denkt.

Heb je een conflict of een relatieprobleem, waarbij het maar niet lukt om de angel eruit te halen en tot een acceptabele oplossing te komen?  

Maak gebruik van mijn expertise en neem contact met me op. Dan kijken we samen wat ik voor jou kan betekenen.

Klik hier om terug te gaan naar het Aanbod van Into Your World

Of ben je er al uit?