Scheiding vertellen aan kinderen

Het is duidelijk geworden dat jullie samen niet meer verder gaan, wat al een hoop emoties met zich meebrengt. Als er kinderen bij betrokken zijn, moet je die het nog ook gaan vertellen. Het is een gesprek wat hun leven lang bij blijft!

Hoe doe je dit nu het beste?

Deze vraag hoor ik vaak. Je hebt al een steen op je maag, maar de gedachten dat het ook een grote impact op de kinderen heeft maakt het extra verdrietig. Bij een scheiding komt zoveel bij kijken en gaat er zoveel door je hoofd heen. Dan is het heel fijn om tips aangereikt te kunnen krijgen voor een goed te laten verlopen slechtnieuws gesprek. Natuurlijk wel eentje op het niveau van de kinderen. Je hoeft het echt allemaal niet zelf te gaan bedenken.  De mededeling zelf is op zich zogezegd, maar de manier hoe jullie het als ouders brengen is bepalend hoe het bij de kinderen aankomt. Daar kan het gelijk al misgaan en voor allerlei problemen gaan zorgen. Onnodig, als je het samen goed voorbereidt. Dat kun je het voorkomen! 

De voorbereiding is al bepalend

In één consult krijg je van mij alle facetten te horen om het gesprek met de kinderen zo goed mogelijk te kunnen laten plaatsvinden. Hoe beter je het voorbereid, hoe meer je recht doet aan de kinderen in het gesprek zelf. De kinderen en hun emoties staan hierin centraal en niet je eigen gevoelens en pijn. Dat is vaak al heel lastig, waardoor ik alle aandachtspunten stapsgewijs met je doorneem.

Wat moeten de kinderen niet gaan denken

Je wilt namelijk niet dat je kinderen bijv. het gevoel krijgen in de steek gelaten te worden door een ouder, denken dat zijzelf schuldig zijn aan de scheiding, dat ze moeten kiezen voor één van de ouders, of dat ze voor één van de ouders moeten “zorgen”.  Ze kunnen ook angstig worden dat ze niet duidelijk weten wat er nu gaat gebeuren. Dit kan heel makkelijk weggenomen worden door de juiste woorden te gebruiken.

De timing is van belang

De kinderen moeten niet te lang in het ongewisse gelaten worden. Wacht niet tot je de hele scheiding hebt afgerond. Kinderen hebben vaak meer in de gaten dan je denkt. Zij pikken kleine dingen op. Als je te lang wacht kunnen er twee risico’s ontstaan:

  • De kinderen gaan hun eigen, vaak verkeerde, verklaringen creëren voor de dingen die gebeuren. Hierdoor kan onrust of angst ontstaan.
  • De kinderen kunnen van een ander te horen krijgen dat jullie uit elkaar gaan. Dit moet je echt niet willen, want dit is zo pijnlijk voor een kind. Ze gaan al een moeilijke situatie tegemoet met veel onzekerheid, dan moeten de kinderen niet onnodig in hun vertrouwen worden aangetast door de mededeling te horen van een ander.

Je merkt al dat er veel meer bij komt kijken dan alleen de mededeling te doen dat jullie uit elkaar gaan.

Als je kinderen je lief zijn

Kinderen zijn niet schuldig aan het niet goed verlopen van jullie relatie en horen daardoor niet ingemengd te worden in jullie problemen. Daar hebben ze geen enkel belang bij en komen alleen maar in een loyaliteitsconflict terecht.

Gun het je kinderen

Heb het er dan ook voor over om een consult aan te gaan om dit moeilijke gesprek zo goed mogelijk te stroomlijnen. Het is een last minder voor jezelf en je kinderen hebben het recht om dit zo mogelijk te horen. Het is een gesprek wat hun leven lang bij blijft!

Willen jullie als ouders het scheidingsgesprek aan je kinderen grondig voorbereiden en zo goed mogelijk laten verlopen, neem dan contact met me op.

Klik hier om terug te gaan naar het Aanbod van Into Your World

Of ben je er al uit?